Is ons werk nog wel zo leuk door het zware werk? Hebben we nog wel plezier in ons werk? Volgens de Arbowet is er geen vaste limiet voor hoeveel je mag tillen. Het werk moet veilig zijn en mag geen gezondheidsrisico’s opleveren.
Hiervoor is de werkgever verantwoordelijk; hij moet de risico’s beperken. ZZP’ers betalen zelf de rekening en kunnen hun werk niet meer uitvoeren als het tillen niet meer draaglijk is. Uiteindelijk betaalt u zelf de rekening, die rekening valt u zwaar: U heeft immers niet alleen last van uw rug tussen 7:00 en 16:00 uur op werkdagen…
Tillen en dragen moet worden opgenomen in het plan van risico’s op de werkplek. Als het werk gevaarlijk of ondragelijk is, moeten er maatregelen worden getroffen om dit te voorkomen.
De Europese norm NEN-EN 1005-2 en de internationale norm NEN-ISO 11228-1:2021 en 288414 geven richtlijnen over wat veilig tillen is. Deze norm is bedoeld voor werkgevers, werknemers en mensen die werkzaamheden organiseren.
Daarnaast gebruiken ze vaak de NIOSH-methode om te berekenen hoeveel je veilig mag tillen. Dit hangt af van factoren zoals het gewicht, hoe vaak je tilt, de afstand die je verplaatst, en hoe hoog je tilt. De bovengrens is meestal 23 kilo onder ideale omstandigheden, maar dit kan lager zijn als de situatie niet perfect is. Sporadisch mag er met twee personen 50 kg getild worden, maar dit dient zoveel mogelijk vermeden te worden.
De tilnorm is een bovengrens. Als het even kan, til of verplaats dan geen lasten met de hand en gebruik een tilhulpmiddel.